Dr. Illés Hilda

Illés Hilda vagyok, pszichológus, alapozó fejlesztő és jogász. Régi szenvedélyem a pszichológia, mégis kacskaringós úton jutottam el oda, hogy ma már hivatásomnak is tudhatom. 

2004-ben jogászként végeztem a Debreceni Egyetemen, diploma után pedig a Budapesti Rendőr-főkapitányságon helyezkedtem el. Első gyermekem születését követően éreztem azt, eljött az ideje, hogy valóra váltsam gyermekkori álmom: pszichológiát tanuljak. 2019-ben végeztem a Debreceni Egyetem tanácsadás- és iskolapszichológia szakirányán. 

Egyetemi éveim alatt alapozó fejlesztő képesítést szereztem az Alapozó Terápiák Alapítványnál, ami azóta is meghatározó életemben, hiszen a váci Kistigris Fejlesztőközpontban nemcsak pszichológusként, hanem alapozó mozgásfejlesztőként is támogatom a gyermekeket.

Rendszeresen publikálok a 7köznapi pszichológia blogon változatos pszichológiai témákban, a mesék szerepétől kezdve a csoportpszichológiai jelenségekig.

Szeretek tanulni, szélesíteni a látásmódomat, tanultam meseterápiás, művészetterápiás, játékterápiás, viselkedésterápiás módszereket, jelenleg is a mesepszichológia, meseterápia területén képződöm.

Lélekgondozóként szívesen dolgozom mesékkel, különböző asszociációs kártyákkal, művészetterápiás és mindfulness eszközökkel, technikákkal. Fontosnak tartom azt, hogy beszélgessünk a minket foglalkoztató dolgokról, problémákról, legyen egy olyan megtartó közeg, közösség, ahol tabuk nélkül önmagunk lehetünk. Egy jó mese pedig mindig ürügyet szolgáltathat a beszélgetésre, hiszen nincsen olyan élethelyzet, amelynek ne lenne mesebeli párja, ahogyan azt Boldizsár Ildikótól tanultam, s amit mesékkel dolgozva magam is tapasztalok.

Három gyermek édesanyjaként és fejlesztőként is rengeteget tanultam és tanulok a gyerekektől magamról, az emberekről, az elfogadásról, és a türelem fontosságáról a másik ember iránt, de önmagunk iránt is. Folyamatosan tapasztalom, hogy a változást nem lehet siettetni, a másik ember tempójának, érésének, személyiségének messzemenő figyelembe vételével, elfogadásával lehet segíteni őt a saját útjának végigjárásában, a belőle fakadó megoldások megtalálásában, hiszen a mag bennünk van.

A rogersi elvekre (feltétel nélküli elfogadás, empátia, hitelesség) épülő kapcsolatban hiszek, ahol biztonságban érezhetjük magukat, ahol rálelhetünk a saját erőforrásainkra. A nehézségek, a szenvedés az élet része, de az, hogy élünk, egy csoda és hatalmas lehetőség is egyben, hiszen, ahogy az ismeretlen eredetű dalocska is mondja: “Az élet szép, az élet szép, akármilyen nehéz is, az élet szép.”

Képzések:

  • Érzelmi- és viselkedészavarok kezelése játékterápiával. Elméleti és módszertani alapismeretek, korai intervenció (1. modul) – Vadaskert Alapítvány
  • Érzelmi- és viselkedészavarok kezelése játékterápiával. Integratív játékdiagnosztika és játékterápia esetek tükrében (2. modul) – Vadaskert Alapítvány
  • Óvodás- és iskoláskorú gyermekek kortárs közösségben tapasztalható magatartásproblémáinak hatékony megoldási stratégiái – Vadaskert Alapítvány
  • Művészetterápiás technikák – Freud-i énerő, erőforrás és az én transzformációi – Rajzelemzési Intézet
  • Alkalmazott meseterápia – Vadaskert Alapítvány
  • Alkalmazott klinikai meseterápia – Metamorphoses Meseterápiás Egyesület
  • Tanulási-, figyelem-, kontroll-, hiperaktivitás- és autizmus zavar közös neurológiai háttere és a 3 labdás zsonglőrtechnika megelőző, valamint terápiás hatása- gyakorlati és módszertani alapok 1. – Vadaskert Alapítvány
  • OH alap workshop

Facebook oldalam: Mesék Lelkemből Lelkedbe – Illés Hilda

Publikációk: https://7koznapi.blog.hu/ 

Ahol még megtalálhatsz: http://www.vacikistigris.hu

Mesés mentás ajánlatunk

Mesekönyv

Minden félős, de a szíve mélyén bátor kisgyermekben egy oroszlán lakozik. Nekik ajánlom Marék Veronika Laci és az oroszlán című könyvét.

https://marvin.bline.hu/product_images/377/B120431.JPG

Laci bizony mindentől fél, a sötéttől, a gyerekektől, a harapós kutyáktól. Hogyan is lehetne ebből a gyáva kisfiúból pilóta? A könyvből minden kiderül…

Nórit is megihlette Laci és az oroszlán története, varrt egy bátorító zseboroszlánt, melyet könnyedén elkészíthettek Ti is ☺https://mentapart.com/letoltheto-anyagaink/

A szabásmintát a Menta P’art weboldalán találjátok: http://www.mentapart.com

Népmese

A farkas mindannyiunk körül ott ólálkodik. Hogyan szállhatunk szembe, küzdhetünk meg vele? Szorongásoldó hatása mellett a félelmeinkkel való megküzdés módjait is megmutatja egy-egy állat képében, A farkas reggelije című lengyel népmese.

A mese megtalálható: https://www.facebook.com/Mes%C3%A9k-Lelkemb%C5%91l-Lelkedbe-Ill%C3%A9s-Hilda-106885440945434

Film

Nem félünk a farkastól

Két ember kapcsolata, a köztük dúló érzelmek nagyon, szélsőségesen sokfélék lehetnek. Akár egy éjszaka alatt is váltakozhat bennünk a szeretet a gyűlölettel, a haraggal, lehetünk egymás támaszai és ellenségei, miközben tudjuk mindemellett és mindennek ellenére összetartozunk.

Az Elisabeth Taylor és Richard Burton főszereplésével készült dráma egy középkorú házaspár életébe, szerelmébe, gyötrelmeibe enged bepillantást.

C:\Users\Marika\Downloads\kép.jpgIllés Hilda pszichológus

http://www.mentapart.com