Szakmai cikkek

Icsigo-icsie

A japán ’Icsigo icsie’ kifejezés azt jelenti, hogy ’egy alkalom – egy lehetőség’. Értelme pedig az, hogy „amit most átélünk, az nem ismétlődik meg soha többé”. A pillanat megragadásának japán művészetéről szóló, elgondolkodtató és érdekfeszítő könyv azt tanítja, hogy minden pillanatot élvezzünk ki, éljünk meg igazán, mert ugyanaz kétszer nem történik meg. Ez a filozófia arról szól, hogy csodálkozzunk rá mindenre, mintha mindent először és utoljára látnánk. Ahogy kétszer ugyanabba a folyóba se léphetünk, ugyanúgy nem szagolhatjuk meg a rózsánkat sem kétszer, hiszen holnap már mi magunk is öregebb leszünk és megváltozik velünk együtt a rózsa is. Az örökösnek és állandónak tűnő dolgok mind változnak, gyorsan, lassan, ahogy érezzük éppen az idő kerekének forgását. Ha találkozunk ma egy barátunkkal, és beszélgetünk egy jót, talán vissza tudunk emlékezni rá, hogy milyen sokszor ültünk már így, beszélgetve, akár ugyanazon a helyen. Gondoljuk csak végig: eddig minden egyes beszélgetés teljesen más volt. Más ruhát viseltünk, más szavak hagyták el a szánkat, és más volt az időjárás. Arra emlékeztet minket az icsigo icsie, amire a memento mori: hogy emlékezzünk a halálra, éljünk minden pillanatot és napot úgy, mintha az utolsó lenne, mert az egyik úgyis az utolsó lesz. Nem rettegve, nem szorongva, hanem a lehetőségeket a jelenben értékelve és megélve, örülve a pillanat ajándékainak, adományainak.

Felhasznált irodalom: Héctor Garcia – Francesc Miralles: Icsigo icsie. A pillanat megragadásának japán művészete. Bookline, 2019.

Reggeli mentás frissítő – Heti témánk: lelki egészségmegőrző gyakorlatok

A héten olyan, otthon kipróbálható rövid gyakorlatokkal készülünk, amelyek hozzájárulhatnak a lelki egészségünk megőrzéséhez, lelki jóllétünk növeléséhez. Egyes gyakorlatok mélyebb önismerethez vezethetnek, míg mások rendszeres gyakorlásuk révén a stresszel való megküzdést segítik.

Mi az eszköz, ami mindig a rendelkezésünkre áll, minden körülmények között bevethető? A légzés, légzésünk szabályozásának képessége.

Feszült, stresszes helyzetben, vagy indulataink kezelésekor, a különböző légző gyakorlatok segítik a megnyugvást, és akkor is élvezhetjük jótékony hatásukat, ha közelebb szeretnénk kerülni az érzelmeinkhez, önmagunkhoz, kapcsolódnánk a testünkhöz, testérzeteinkhez.

Az alábbiakban két légzőgyakorlatot mutatunk:

  1. Négyszög-légzés: egy képzeletbeli négyszög egyik sarkától a másikig haladunk, míg a gyakorlatot néhányszor megismételve megnyugszunk.1. A képzeletbeli négyszög egyik sarkától a következő sarokig haladva beszívjuk a levegőt négyig számolva.2. A második saroktól a harmadik sarokig bent tartjuk a levegőt négyig számolva.3. A harmadik saroktól a negyedikig haladva kifújjuk a levegőt négyig számolva.4. A negyedik saroktól az első sarokig, négyig számolva, egy lélegzetvételnyi szünetet tartunk.
  2. A Sóhajtás nevű varázsjáték a gyermekek számára a frissítő, megnyugtató hatásán túl szórakoztató is, ha pedig családilag együtt játszotok az együttlét örömét is megélhetitek. Ebben a játékban a légzés felszabadító erejét tapasztalhatod meg. Képzeld el, hogy keményen dolgoztál, például összepakoltad a játékaidat, megcsináltad a házi feladatodat, vagy éppen cipeltél valami nehezet, de most már elkészültél vele. Végy egy mély levegőt, egészen le a hasadba, és tartsd benn egy rövid ideig, majd hajolj egy kicsit előre, és egy nagy sóhajjal fújd ki a levegőt. Hagyd, hogy az összes feszültség, fáradtság távozzon, eltűnjön. Egyenesedj ki újra, szívd be mélyen a levegőt, tartsd benn egy picit, majd hosszan fújd ki újra. Most pihenj egy kicsit, majd újra végy egy mély lélegzetet, tartsd bent néhány másodpercig, majd egy sóhajtás kíséretében fújd ki…Most pedig engedd, hogy a légzésed automatikussá váljon, és felvegyen egy nyugodt ritmust. Pihenj meg, s amikor úgy érzed, nyisd ki a szemed és térj vissza közénk.A sóhajtás után beszélgethettek, megoszthatjátok a tapasztalataitokat arról, milyen érzés volt, hogyan sikerült a feszültséget kifújni.

    (A varázsjáték Gőbel Orsolya: Tanulni, örülni, szeretni. Stresszcsökkentő, önértékelésnövelő, tanulást és integrációt elősegítő fantáziajátékok iskolások számára című könyvben található).

    Lélegezz!

Az agyunk érzelmi élete avagy miről szól az érzelmi stílusunk%d blogger ezt szereti: